Navigácia

  • Ukončenie školského roka 2022/2023

    V piatok 30. júna sme za prítomnosti pedagogického zboru, žiakov, rodičov a hostí slávnostne ukončili školský rok 2022/2023. Tento deň určite nebol všedný. Naši malí prváci dostali svoje prvé koncoročné vysvedčenie, veľkí a rozumní deviataci už posledné. Popriali sme im veľa zdravia, šťastia a odvahy na stredných školách. "Všetko šťastie v živote závisí od odvahy a práce".

    Taktiež sme vyhodnotili najšikovnejších žiakov a všetky úspechy vo vedomostných súťažiach, pretože ich naozaj nebolo málo. 

    Tešíme sa na Vás v našej škole 4. septembra 2023.

  • Prihláška na stravovanie od 1. septembra 2023

    Vážení rodičia, dnes sme deťom a žiakom dali nové Prihlášky na stravovanie v školskej jedálni pri ZŠ s MŠ Lazy pod Makytou, platné od 1. septembra 2023.

    Tieto prihlášky je potrebné za každé dieťa, ktoré sa bude od 1. septembra 2023 stravovať vypísať a odovzdať v škole. Touto prihláškou zároveň  ž i a d a t e  o poskytnutie dotácie na stravovanie podľa zákona č.544/2010 Z.z. o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR s účinnosťou od 1.mája 2023.

    Žiadam Vás, aby ste si Prihlášku - Žiadosť dobre prečítali, a čím skôr vyplnenú a podpísanú doniesli (poslali) po dieťati do školy (najneskôr do 26.06.2023).

    DOTOVANÁ STRAVA : deti v MATERSKEJ ŠKOLE - predškoláci + žiaci ZÁKLADNEJ ŠKOLY

    Pre deti v MŠ - predškoláci je dotácia vo výške 1,40€/deň

    Žiakom ZŠ 1. stupeň, 2. stupeň dotácia pokrýva celú výšku ceny obedu (nič nedoplácajú)

    NEDOTOVANÁ STRAVA : MŠ- mladšie deti a žiak, ktorý sa nezúčastnil vyučovania a neodhlásil si stravu.

    Prihlaska_na_stravovanie_od_01_09_2023.pdf

    Ďakujeme

  • Poďakovanie

    Ďakujeme p. Milošovi Chreňovi a bývalým členom DHZ Lazy pod Makytou za finančný dar, vďaka ktorému sa nám podarilo zakúpiť pre naše deti a žiakov tieto "parádne vecičky " (viď. fotografia).

  • Koncoročný výlet 3., 4., 5. trieda

              Dňa 7.6.2023 sa žiaci spolu s učiteľmi vybrali na ďalekú cestu. Cestovali sme autobusom až na Donovaly, kde na nás čakala rozprávková dedinka Pavla Dobšinského - Habakuky.

    Všetci boli plní očakávaní a možno sa aj trošku báli, pretože do dedinky sme museli prejsť cez dračiu papuľu s obrovskými zubami.

    Deťom sa najviac páčilo obrovské dračie vajce, škrupinkový zámok, slncový dom - Slnečník, U kováča, domček Zlatej priadky, Čarovný mlynček a domček na stračej nôžke.

    Fantázia a hravosť číhala na každom rohu. Či už cez originálnu rozprávkovú architektúru, alebo interaktívne divadelné predstavenia. V čarovnej rozprávkovej stodole sme sa nechali vtrhnúť do deja rozprávky Medovníková chalúpka a Zlatá priadka.

    Program bol krásne pripravený. V závere sme sa zúčastnili kvízu a krátkeho koncertu. Deti sa veľmi tešili a povzbudzovali veľkým potleskom.

              Program však ešte nekončil a pokračovali sme do Veľkej Fatry pod vrch Sidorovo. Výstup do dediny bol strmší, ale odmenou nám bol pohľad na dedinku Vlkolínec, kde sme obdivovali typické drevené domčeky, ktoré sú ukážkou niekdajšej slovenskej horskej dediny, ale aj iné zaujímavé objekty – Zvonicu či Roľnícky dom.

  • Výlet Trenčín - 1. a 2. ročník

    Koniec školského roka prináša so sebou výlety, exkurzie a turistiku.Naši prváci a druháci spojili všetko dohromady. 8.6.2023 sa vybrali na školský výlet do Trenčína. Cestou do Trenčína čítali nápisy a pozorovali okolie. Po príchode do nášho krajského mesta sa vyviezli vláčikom Matúša Čáka na hrad, kde získali nové vedomosti o histórii nášho regiónu. Po prehliadke hradu nasledoval nákup suvenírov a očakávaná odmena v podobe chutnej zmrzliny na Mierovom námestí.

  • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ

    Dňa 2. júna 2023 (piatok) si naše deti užili MDD. Chceli by sme poďakovať  KAMENÁRSTVU LAVADO a taktiež KAVIARNI U TRÚDA za sladkosti, ktoré darovali našim žiakom zo ZŠ a deťom z MŠ. Taktiež patrí veľké poďakovanie ochotným dobrovoľným hasičom z Dubkovej, pani Svorčíkovej, pánovi starostovi Jánovi Mičegovi a Obci Lazy pod Makytou za zabezpečenie atrakcií. Ani naši deviataci s ich pani triednou učiteľkou sa nenechali zahanbiť pri vymýšľaní a realizovaní súťaží pre svojich kamarátov.

    Ešte raz všetkým ďakujeme a tešíme sa o rok.

  • Výlet Žilina - Budatín

    Koniec  školského roka sa blíži, známky sa začínajú opravovať, ale treba si aj trošku oddýchnuť. A tak sme sa rozhodli zobrať triedy druhého stupňa (6., 7. a 8.) na výlet na Budatínsky zámok do Žiliny.

    Počasie nám prialo, vlak nemeškal, tak sme mohli spokojne vyraziť. Predpoludním sme dorazili na vlakovú stanicu do Žiliny, kde sme zistili, že naša pôvodná trasa je v rekonštrukcii. Napriek tomu sme dokázali nájsť alternatívu a napokon sme k zámku vyrazili autobusom. Na Budatínskom zámku nás už čakala vysmiata sprievodkyňa a po počiatočných pokynoch sme mohli začať objavovať krásy a zákutia zámku. Po prehliadke sme si posedeli a oddýchli v zámockom parku, prezreli blízku kaplnku aj drotárske múzeum a autobusom sme sa vrátili k námestiu pri železničnej stanici. Aj keď naša kultúra a história sú veľmi zaujímavé, žiaci neskrývali  svoje nadšenie a spokojnosť ani v blízkom nákupnom centre. Každý si užil všetkého dosýta a po dni plnom zážitkov sme sa opäť vlakom šťastlivo vrátili domov.

  • Medzinárodný deň detskej knihy

    V našej školskej knižnici sme si s niektorými žiakmi z 1.- 4. ročníka čítali rozprávky od významného svetového autora rozprávok H. Ch. Andersena pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej knihy, ktorý sa slávi každý rok 2. apríla. Týmto dňom si zároveň pripomíname dátum jeho narodenia.

    Aktivity: 

    a)pracovný list zameraný na rozprávku: "Dievčatko so zápalkami" - 2.- 4. roč.

    b) prváčikovia sa zapojili do aktivity ilustráciou rozprávky "Škaredé káčatko."

    Všetkým žiakom zapojeným do aktivít patrí VEĽKÁ VĎAKA.

    "Čítajme si..." 2023

    Linka detskej istoty v pondelok 22.5.2023 oficiálne odštartovala celoslovenský detský čitateľský maratón "Čítajme si..."2023.

    V dňoch 22.5.-26.5.2023 sa žiaci 1. a 2. stupňa zapojili na hodinách SJL do tohto maratónu tiež.

    Ďakujem všetkým za spoluprácu.

                                             p.uč.Hrbáčková

  • Zápis do materskej školy

    V súlade s §59, ods.3 zákona č.245/2008 Z.Z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých predpisov riaditeľ Základnej školy s materskou školou v Lazoch pod Makytou oznamuje, 

    že zápis detí na predprimárne vzdelávanie do Materskej školy pri ZŠ v Lazoch pod Makytou sa uskutoční v dňoch:

    10.5.2023 /streda/ od 08:00 do 11:30 hod.

    11.5.2023 /štvrtok/ od 13:00 do 15:30 hod.

    12.5.2023 /piatok;/ od 08:00 do 13:00 hod.

     

    Miesto podávania žiadostí na prijatie dieťaťa do MŠ: 

    Základná škola s materskou školou, Lazy pod Makytou 148, 020 55 Lazy pod Makytou 

     

    Podmienky prijatia:

    • písomná žiadosť zákonného zástupcu podpísaná obomi rodičmi dieťaťa o prijatie do materskej školy (môžete si ju fyzicky vyzdvihnúť u pani učiteliek v materskej škole (trieda Slniečka - staršie deti), ako aj v budove ZŠ (kancelária riaditeľa), prípadne si ju môžete stiahnuť tu: Ziadost_o_prijatie_do_MS.pdf.  
    • Túto žiadosť je potrebné kompletne vyplniť. Jej súčasťou (na druhej strane) je potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o očkovaní. Žiadosť podaná bez tohto potvrdenia nie je kompletná a nemôže byť akceptovaná. Neabsolvovanie povinných očkovaní nie je dôvodom na neprijatie dieťaťa do materskej školy.
    • ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti aj potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

     

    Žiadosť po jej kompletnom vyplnení, podpísanú od obidvoch ZZ (zákonných zástupcov) a všeobecného lekára následne odovzdáte:

    - osobne v uvedených dňoch riaditeľovi ZŠ s MŠ (budova základnej školy, kancelária riaditeľa),

    - poštou alebo kuriérom na adresu Základná škola s materskou školou, Lazy pod Makytou 148,

    020 55 Lazy pod Makytou,

    - e-mailom (naskenovaná, podpísaná žiadosť so všetkými náležitosťami ) na - zslazy@zslazy.edu.sk,

    - prostredníctvom elektronického podania do elektronickej schránky.

     

    Podmienky prijímania detí do materskej školy:

    - deti, ktoré dovŕšia k 31.8.2023 vek 5 rokov – povinné predprimárne vzdelávanie,

    deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,

    deti s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,     

    - v prípade zvýšeného záujmu o prijatie do materskej školy budú uprednostnené deti s trvalým pobytom v obci Lazy pod Makytou,

    - v prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do materskej školy budú uprednostnené deti zamestnaných zákonných zástupcov.

        

          Požiadavkou na dieťa je, aby nenosilo plienku a malo osvojené základné sebaobslužné návyky!

  • Exkurzia Sereď

     Dňa 25.apríla 2023 sa žiaci 6. - 9. ročníka zúčastnili exkurzie do Serede. 

      Navštívili "MÚZEUM HOLOKAUSTU," ktoré  vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Predstavuje miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Expozičný komplex sa nachádza v piatich pôvodných budovách (barakoch) pracovného a koncentračného tábora pre Židov. Múzeum slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu. 

    V prvej časti  expozície sa žiaci oboznámili s problematikou holokaustu na Slovensku a deportáciami za hranice slovenského štátu do nacistických vyhladzovacích táborov. Pripomenuté sú osudy tých, ktorí boli zavraždení, i nemnohých, ktorí prežili, ale aj záchrancov ocenených vyznamenaním "Spravodlivý medzi národmi."

    Barak č. 2 - v tejto budove bola expozícia zameraná na tábory, strediská a getá na celom území Slovenska. Súčasťou baraku je i "Pamätník - spomienková miestnosť," v ktorej si mohli žiaci  vypočuť mená deportovaných zo Slovenska a priestor, kam mohli vložiť svoje pocity zaznamenané na papier.

    Barak č. 3 scénickou formou približuje život v tomto tábore, kde Židia nútene pracovali pre štát, ktorý ich z rasových dôvodov zbavil občianskych práv, väznil a napokon deportoval.

    Dojímavé bolo, že v prvých vagónoch, ktoré zo Serede odchádzali do Poľska - vyhladzovacieho tábora Sobibor rovno do plynových komôr, boli vagóny s chlapcami  vo veku 12-16 rokov. Medzi prvými, ktoré neprežilo ani cestu vo vagóne s dievčatami zahynulo aj  dievča, ktoré zomrelo na nedostatok  inzulínu.  V jednom vagóne bolo natlačených 40 Židov, po nástupe nacistov do tábora natlačili do jedného vagóna okolo 60 Židov.

         Po pochmúrnom "MÚZEU HOLOKAUSTU" boli žiaci radi, že môžu vstúpiť do "sladkého sveta." Podľa vône, ktorú sme cítili, sme vkročili do podnikovej predajne Sedita. Žiaci tu mali možnosť nakúpiť si sladkosti značky Sedita a Figaro.

         Po návšteve predajne Sedita sme sa boli občerstviť a posilniť počas cesty do ZOO.

         S lepšou náladou sme si pozreli prvú súkromnú ZOO na Slovensku - MALKIA PARK. Myšlienkou Malkia Parku bola záchrana veľkých mačkovitých šeliem. Stala sa útočiskom pre zvieratá, ktoré sa stali nepotrebnými pre pôvodného majiteľa alebo sa o nich už nemohol starať. Z toho dôvodu poskytuje dôstojný domov pre viacero druhov zvierat, primárne šelmy z cirkusov. Okrem šeliem (levy, tigre, leopardy, hyeny, jaguáre, gepardy, medvede, surikaty) tu našli svoj domov aj kopytníky (zebry, ťava, somáriky, ovce, kozy, lamy) a vodná hydina (husy, kačky, labute), ktoré si mohli  žiaci nakŕmiť zakúpením špeciálneho krmiva.

  • Deň Zeme 2023

    V piatok 21. apríla sme si spolu s našimi žiakmi pripomenuli Deň Zeme.

    Ako? Prácou. Naším spoločným cieľom bolo upratanie, ozdravenie a skrášlenie školského areálu a blízkeho okolia.

    Čo sme teda robili? Zberali odpadky, popadané halúzie, štiepkovali drevo, robili nové ohnisko, hrabali starú trávu, upravovali skalky, sadili do vyvýšených záhonov, zametali chodníky, upravovali všetky ihriská v areáli školy atď.

    Ďakujeme pani učiteľkám a žiakom našej školy.

    Veľká vďaka patrí aj nášmu šikovnému pánovi školníkovi.

  • Biologická olympiáda - okresné kolo - vedomostná časť

    Opať obrovská gratulácia žiačke 7. ročníka našej školy IVANE KUCHTOVEJ, ktorá obsadila 1. MIESTO v okresnom kole (okres Púchov) Biologickej olympiády v Púchove - kat. D - vedomostná časť. Tento úspech sa jej podaril zopakovať druhý rok po sebe.

  • Biologická olympiáda - kat. D - okresné kolo

    Gratulujeme žiačke 7. ročníka našej školy IVANE KUCHTOVEJ, ktorá obsadila pekné 2. MIESTO v okresnom kole Biologickej olympiády v Púchove - kat. D - projektová časť. Projekt mal názov "Zmena sfarbenia tela strašilky austrálskej v závislosti od typu prostredia.

  • Učíme sa cudzie jazyky

    Žiaci 2. - 9. ročníka sa zapojili do súťaže, ktorú organizuje Wocabee aplikácia na učenie sa slovíčok v cudzích jazykoch. Počas hodiny anglického jazyka plnili úlohy zamerané na veľkonočnú slovnú zásobu na počítačoch v novej jazykovej učebni. Vyhrať mohli skvelé ceny pre seba aj pre školu. Dňa 17.4. v súťažnom žrebovaní naša škola vyhrala jednu z cien: bezplatný prístup do aplikácie Wocabee do 31.8.2023. Ďakujeme žiakom za snahu v súťaži a tešíme sa z výhry.

  • Úspešná "Pytagoriáda 2023"

    Chcel by som Vás oboznámiť s výsledkami "okresného kola Pytagoriády 2023".

    Pytagoriáda je matematická súťaž s viac ako 40-ročnou tradíciou na Slovensku (asi najznámejšia matematická súťaž v SR). Súťaž je organizovaná v šiestich oddelených kategóriách podľa jednotlivých ročníkov P3 až P8.

    Dve (z celkovo šiestich) kategórie v okresnom kole vyhrali žiaci našej základnej školy!!!

    Kategóriu P5 (5. ročník ZŠ) vyhral žiak našej školy RICHARD RIDZOŇ.

    Kategóriu P7 (7. ročník ZŠ a II. ročník osemročného gymnázia) vyhrala taktiež žiačka našej ZŠ IVANA KUCHTOVÁ.

    Ďaľší úspešní riešitelia boli v kat. P3 (Paulína Okrajková), kat. P4 (Adam Kuchta), kat. P8 (Maxmilián Hlúbik).

    Veľká gratulácia...

  • Zápis do 1. ročníka ZŠ

    Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy s MŠ Lazy pod Makytou pre školský rok 2023/2024 bude dňa 13. apríla 2023 (štvrtok) od 11.00 do 17.00 hodiny v budove ZÁKLADNEJ ŠKOLY. 

    Na zápis príďte obaja rodičia s dieťaťom, doneste si svoj občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

    Ak Vám čas nevyhovuje, aj v inom termíne po tel. dohovore na t. č. 042/468 19 49, 0911 983 955. 

     

    Ak sa chcete dozvedieť viac o našej škole, otvorte si tento dokument: 

    Zapis_do_1_rocnika_ZS_2022_2023.pdf

  • MAREC - MESIAC KNIHY

    V tomto mesiaci sa žiaci zapájali do rôznych čitateľských aktivít.

    Na žiakov 1.stupňa čakala PUTOVNÁ KNIHA. Každý žiak si danú knihu zobral domov a jeho úlohou bolo prečítať si jeden príbeh alebo báseň. Mohol naň vytvoriť ilustráciu alebo napísať obsah textu.

    V školskej knižnici sme si so žiakmi prečítali rozprávky o GUĽKOVI BOMBUĽKOVI  a TROCH PRASIATKACH. Oživili sme hlavné postavičky vlastným vyrobením Guľkov Bombuľkov, prasiatok a ich domčekov.

    Školskú knižnicu navštívili aj naši škôlkari spolu s pani učiteľkami. Vysvetlili sme si, čo znamená knižnica, kto je pani spisovateľka, ilustrátor ... 

    Pripravili som si  pre nich aktivity na rozprávkovú tému: Tri prasiatka.

    Žiaci zo 4.ročníka: Tamarka Padychová, Emka Pavlusová, Šimon Litvík, Adamko Kuchta, Terezka Svatoňová im zahrali divadielko - Tri prasiatka. 

    Na žiakov 4. a 5. ročníka čakal literárny kvíz.

    Žiaci 2.stupňa tvorili  na hodinách slovenského jazyka spolu s pani učiteľkami vlastné bájky, príbehy.

    Na konci mesiaca sme vylosovali troch žiakov, ktorí boli zapojení do čitateľskej súťaže: Tamarku Fujeríkovú, Ráchelku Fujeríkovú a Jonáška Mičegu. Adelka Kubová vyhrala súťaž o najkrajšie ilustrovanú knihu a Sofia Gašparová vyhrala v súťaži o najhrubšiu knihu. Žiaci dostali pekné odmeny.

    Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do týchto aktivít a súťaží ďakujem a oceňujem ich kreativitu, nadšenie a radosť z čítania.

                                                   p.uč. Hrbáčková

  • Predškoláci v 1. triede ZŠ

    Dňa 28. marca 2023 zavítali do našej školy predškoláci z materskej školy. Spolu s pani učiteľkou ich privítali prváci, aby sa bližšie zoznámili so školským prostredím. Kamaráti z prvej triedy si pre nich pripravili básničky, pesničky, tančeky a predviedli im veľa z toho, čo sa doposiaľ naučili. Dovolili im nahliadnuť do šlabikára, používať ich peračník a iné pomôcky, ktoré sa od septembra stanú ich každodennou samozrejmosťou. Predškoláci spoločne s prvákmi riešili matematické úlohy na tabuli, ukázali, ktoré písmenká už poznajú. Tí odvážnejší sa dokonca na tabuľu podpísali. Po spoločných aktivitách ich čakalo malé občerstvenie.  Nakoniec ich prváci odmenili malým darčekom. A ako to už v škole býva zvykom, zvonením zvončeka sa spolu rozlúčili. 

    Veríme, že sa im návšteva u nás páčila a čoskoro sa spolu uvidíme na zápise do 1. triedy. 

  • Ďakujeme Ski Čertov Javorníky

    Ďakujeme SKI ČERTOV JAVORNÍKY Lazy pod Makytou (rodina Muráriková) za darovanie nových florbalových bránok a volejbalových lôpt pre žiakov našej školy. Sme radi, že Vám záleží na športovom rozvoji našich žiakov a detí.

  • Lyžiarsky výcvik 2023

    V dňoch 7. februára až 11. februára 2023 naši žiaci 7. až 9. ročníka absolvovali lyžiarsky výcvik na Čertove - Lazy pod Makytou. Krásne slnečné, síce chladnejšie počasie, slušná nádielka snehu, kooopec srandy a lyžovania. Myslím si, že nám bolo všetkým ČERTOVSKY DOBRE!

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Lazy pod Makytou
    020 55 Lazy pod Makytou 148


    IČO : 36129771
    DIČ : 2021672642
  • Základná škola :
    042/4681949
    042/4681985
    0911 983 955
    Materská škola , Jedáleň :
    042/4681180


    Zriaďovateľ školy : Obec Lazy pod Makytou

    Starosta obce : Ing. Ján Mičega
    Adresa : Obec Lazy pod Makytou ,
    02055 Lazy pod Makytou 157
    IČO : 00317446
    Telefón : 042/4681932
    Fax : 042/4681932
    E - mail : obeclazypodmakytou@stonline.sk


Fotogaléria