Navigácia

  • Úspechy v Biologickej olympiáde

    Tento školský rok sa mimoriadne darilo našim šikovným žiačkam v okresných kolách Biologickej olympiády.

    V okresnom kole Biologickej olympiády, kategória D (kde spolu súťažia žiaci a žiačky 6. a 7. ročníka) sa umiestnila na 1. mieste žiačka 6. ročníka IVANA KUCHTOVÁ. Pekné 7. miesto obsadila žiačka 7. ročníka KATARÍNA TANUŠKOVÁ.

    V okresnom kole Biologickej olympiády, kategória C (kde spolu súťažia žiaci a žiačky 8. a 9. ročníka) sa umiestnila na 3. mieste žiačka 8. ročníka ADELA VRANÍKOVÁ. Veľmi pekné 4. miesto získala žiačka 9. ročníky KARIN KNIEŽOVÁ.

    Veľmi chválim obe naše medailistky, pretože sa dokázali vo svojom voľnom čase doučiť učivo biológie vyšších ročníkov a zdolať staršie žiačky základných škôl okresu Púchov.

  • DOBŠINSKÉHO ROZPRÁVKOVO

    Dňa 9. júna 2022 sa v Považskom osvetovom stredisku v Považskej Bystrici konalo slávnostné vyhodnotenie súťaže DOBŠINSKÉHO ROZPRÁVKOVO. V literárnej časti boli ocenené práce našich žiačok:

    Antónia Janáčová (7. ročník) - Kráľovič a Jasmína,

    Ivana Kuchtová (6. ročník) - Pyšný páv,

    Simona Mikušová (4. ročník) - Hrášok.

    Výstavu výtvarných a literárnych prác v Považskom osvetovom stredisku, medzi ktorými sú aj diela našich žiakov si môžete pozrieť do 30. júna 2022.

     

  • Medzinárodný deň detí

    Dňa 3. júna 2022 naši žiaci zo základnej školy a deti z materskej školy oslávili svoj sviatok. Radosť a úsmev im navodili viaceré atrakcie, ktoré sme si pre nich pripravili - ooobrovský šmýkací hrad, skákací hrad, výcvik psov viacerých plemien (pani Babejová s dcérou), aktivity nášho DHZ Dubková, súťaže pod vedením žiakov 9. ročníka a ich triednej pani učiteľky Janky. Poďakovať by sme chceli aj p. Valáškovi a "Kaviarni u Trúda" za maškrty pre deti, ďalšie sladkosti zaobstaralo Združenie rodičov pri ZŠ s MŠ. Veľká vďaka patrí taktiež obecnému úradu a pánu starostovi za zabezpečenie už spomínaných atrakcií.

  • PÚCHOVSKÉ ČARBANICE

    Aj tento školský rok sa žiaci našej materskej školy a žiaci 1. stupňa základnej školy zapojili do výtvarnej súťaže Púchovské čarbanice.

    Zlatú medailu  a diplom Cena poroty získali:

    predškoláci MŠ - Samuel Miček, Nicole Putri Drobcová,

    1. ročník ZŠ - Tamara Fujeríková, Simona Ševelová a Adam Žilinka,

    2. ročník ZŠ - Karin Beriacová, Sofia Dlobíková, Filip Gronych, Pavlína Okrajková,

    3. ročník ZŠ - Ráchel Fujeríková, Kvetka Gabrišová, Sofia Gašparová, Adam Kuchta, Sára Lobíková, Sophie Luhová, Emma Močková, Tamara Padychová, Terezka Svatoňová a Marek Vranák.

     

    Ďakujeme pani učiteľkám Zuzke, Marcelke, Janke a Alenke za vedenie a podporu detí a žiakov.

  • Slniečka z MŠ na dopravnom ihrisku

    Krásny a teplý slnečný deň = vysmiate slniečka na dopravnom ihrisku. Trošku sme zdokonalili svoje zručnosti v jazde na bicykloch a odrážadlách, čo to sa naučili o cestnej premávke. Takáto práca v takomto prostredí naozaj dáva zmysel. Zmysel dáva hlavne to, keď vidíte, že deti sú v materskej škole šťastné!

  • DEŇ ZEME

    Čo sme robili na DEŇ ZEME? Pozrieť sa môžete vo fotogalérii...

  • Darujte nám 2% z podielu zaplatenej dane

    Vážení rodičia,    

    darujte Rodičovskému združeniu pri Základnej škole s materskou školou Lazy pod Makytou 2 % alebo 3 % zaplatenej dane z príjmov za rok 2021. Pomôžete tak finančne našej základnej škole a podporíte vo vzdelávaní aj svoje deti.

    V prípade akýchkoľvek otázok sa obráťte na nás na tel. č. 042/468 19 49, 0911 983 955,

    tlačivo si môžete stiahnuť priamo po kliknutí na odkaz: 

    Vyhlasenie_o_poukazani_podielu_zaplatenej_dane_z_prijmov_fyzickej_osoby.pdf

     

    Ďalej sú tlačivá k dispozícii pri vchode do ZŠ, priamo u p. ekonómky v Základnej škole Lazy pod Makytou,

    OcÚ Lazy pod Makytou, obchode Jednota LpM, prípadne Vám ich na požiadanie zašleme e-mailom. 

     

    Poukázať 2 % z dane môžu všetci daňovníci – fyzická osoba, právnická osoba (firma), ako aj zamestnanec. Daňovník poukazuje 2 % z dane za rok 2021.

    Poukázať 3 % zaplatenej dane môže iba fyzická osoba, ktorá v zdaňovacom období vykonávala dobrovoľnícku činnosť podľa zákona č. 406/2011 Z.z. počas najmenej 40 hodín a predloží o tom písomné potvrdenie, ktoré musí priložiť k vyhláseniu. Z toho vyplýva, že ak ste pracovali iba ako zamestnanec, darujete klasicky 2 % zo zaplatenej dane.

    1. Ak ste zamestnanec a nepodávate daňové priznanie, zamestnávateľ Vám vykoná ročné zúčtovanie preddavkov na daň.

    • potvrdenie o zaplatení dane z príjmov, ktoré je potrebné priložiť k Vyhláseniu o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane Vám vystaví zamestnávateľ. Bez týchto dvoch tlačív, nie je možné darovať 2 % z dane.
    • vyplníte Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov fyzických osôb, dole na tlačive je potrebný Váš podpis ako daňovníka.
    • obe tlačivá doručíte na Základnú školu s materskou školou  alebo ich môžete osobne odovzdať na daňovom úrade!!!

    2. Ak podávate daňové priznanie, tak Vyhlásenie o poukázaní  podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby je priamo v daňovom priznaní. Výška 2% z dane musí byť minimálne 3 € a môže byť poukázaná iba v prospech jednej  organizácie.

    3. Ak ste právnická osoba, tak vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov právnickej osoby je priamo v daňovom priznaní v časti IV. Výška 2 % z dane právnickej osoby musí byť minimálne 8 € a môže byť poukázaná v prospech viacerých neziskových organizácií.

    Daňový úrad poukáže za Vás 2% z už zaplatenej dane na účet rodičovského združenia. Neplatíte nič naviac.

    Prosíme Vás, odovzdajte informácie o tejto možnosti aj svojim známym a priateľom.   

    Ďakujeme. 

        

      

     

  • ŠKOLSKÉ MLIEKO

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    naša škola je prostredníctvom školskej jedálne zapojená do projektu „Školské mlieko“.

    Z tohto dôvodu je potrebné, aby ste si v čase od 06:00 do 13:30 hod. (mesiac apríl) opäť prišli vyzdvihnúť do jedálne od vedúcej ŠJ (pani Kresáčová) pre každé dieťa, ktoré máte v základnej škole, prípadne v materskej škole, 18 ks 0,25l mliečka (3,5% plnotučné mlieko).

  • ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA ZŠ

    Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy s MŠ v Lazoch pod Makytou

    pre školský rok 2022/2023 

    bude 7. 4. 2022 (štvrtok) od 11.00 do 17.00 hod.

    v budove ŠKOLY V PRÍRODE (budova vedľa ZŠ). 

    Na zápis príďte s dieťaťom, doneste si svoj občiansky preukaz a  rodný list dieťaťa.

    Ak sa chcete dozvedieť viac o našej škole, otvorte si tento dokument: Zapis_do_1_triedy_ZS_Lazy_pod_Makytou.pdf

     

     Ak Vám čas nevyhovuje, aj v inom termíne po tel. dohovore na t. č. 042/468 19 49, 0911 983 955. 

     

  • Poplatky v školských zariadeniach od januára 2022

    Na základe Všeobecne záväzného nariadenia obce Lazy pod Makytou č. 3/2021 sa od mesiaca január 2022 zvýšili tieto poplatky:

    - príspevok za pobyt dieťaťa v materskej škole (mesačne) zo 6,00€ na 7,00€,

    - príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského klubu detí (mesačne) zo 4,00€ na 5,00€,

    - príspevok na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni - réžijný poplatok (mesačne) z 0,50€ na 1,00€.

     

     

  • POPLATKY ZA STRAVOVANIE V ŠJ

    Milí rodičia, vzhľadom na rastúce ceny potravín a energií, sme boli nútení pristúpiť k zvýšeniu poplatku za stravovanie v školskej jedálni: 

    MATERSKÁ ŠKOLA:

    MŠ - D, O, OL - 1,54€ x 20 dní (priemer) = 30,80€/mesiac,

    MŠ - D, O - 1,28€ x 20 dní = 25,60€/mesiac.

    ZÁKLADNÁ ŠKOLA:

    1. stupeň ZŠ = 1,21€ x 20 dní (priemer) = 24,20€/mesiac,

    2. stupeň ZŠ = 1,30€ x 20 dní = 26,00€/mesiac,

    Zamestnanci = 1,41€ x 20 dní = 28,20€/mesiac,

    Cudzí = 3,20€ x 20 dní = 64,00€/mesiac.

    V prípade, že sa rodič rozhodne zrušiť stravovanie svojho dieťaťa, musí tak urobiť písomne a doručiť vedúcej školskej jedálne. Prípadné dotazy o preplatkoch na č. t. 042/4681180.

    Ďakujeme Vám za porozumenie.

  • VIANOCE A NOVÝ ROK 2022

    Prajem Vám všetkým pokojné a radostné prežitie vianočných sviatkov. V celom novom roku 2022 hlavne veľa zdravíčka, šťastíčka, lásky, pracovných úspechov a porozumenia. Milé naše deti, žiaci, rodičia, starí rodičia, zamestnanci. Nedopusťme, aby táto doba narušila naše dobré vzťahy, kamarátstva, priateľstvá. Táto "čudná doba" určite odíde do stratena, ale my tu ostaneme! A nezabúdajme, že česť a dobré meno si nekúpime na trhu. "Obráť svoju tvár k slnku a všetky tiene ti padnú za chrbát." 

  • Zima nám prichádza a chutí

    Mráz nám plody našich mišpúľ premenil na pochúťku. Ak chcete ochutnať - degustovať "marhuľovú dreň" priamo zo stromu, stačí si len plody odtrhnúť, ošúpať a ochutnať. Najlepšie sú pri mínusových teplotách, keď sú ešte zmrznuté. Aj bobule arónie (vitamínové bomby) majú výbornú nasládlu chuť.

  • Mikuláš, anjel a čerti v ZŠ a MŠ

    Tak ako každý rok nás aj tento poctili svojou návštevou...... Títo hostia boli vcelku milí, z niektorých však išiel až čertovský strach. No celý čas sme mali pocit, že nad nami drží ochrannú ruku náš strážny anjel. A taký bradatý ujo v červenom plášti aj rozdával balíčky s dobrotkami. Ďakujeme všetkým zúčastneným, ochotným a zaangažovaným.

  • Vianočný stromček - DETSKÝ SYMBOL VIANOC

    Už tri týždne zdobí chodbu našej školy tento krásny vianočný stromček. Ďakujem našim žiakom a pani učiteľkám za nádherné ozdôbky, ktoré naň vytvorili. Veľká vďaka patrí pánovi Jánovi Malovcovi a plantáži RATA v Lazoch pod Makytou, z ktorej tento stromček pochádza. Ešte raz ďakujeme za tento krásny darček.

  • „Spolu múdrejší 2“

    Aj v školskom roku 2021/2022 sa naša Základná škola s materskou školou zapojila do programu doučovania „Spolu múdrejší 2“. Ten je realizovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR. Prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov sa snažíme vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností. 

  • 2. stupeň ZŠ od 6.12. 2021 na dištančnom vzdelávaní

    Podľa ustanovenia § 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z. z. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Považskej Bystrici v období od 6. decembra 2021 do 17. decembra 2021 vrátane obmedzuje podľa § 24 ods. 1 písm. a) a d) zákona č. 355/2007 Z. z. v územnom obvode okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava zákaz prezenčného vzdelávania:

    a) 2. stupeň základných škôl,

    b) gymnáziá,

    c) stredné odborné školy,

    d) odborné učilištia.

  • Jeseň v našej škole

    A je tu opäť krásna pestrofarebná jeseň. Čo ma veľmi potešilo je, že nám krásne zarodili aj naše obyčajne neobyčajné MIŠPULE. Ešte sú nezrelé, tak ich necháme do konca jesene dozrieť - premrznúť a zmäknúť. Potom bude nasledovať ochutnávka našimi žiakmi. Mišpule sú chutné so špecifickou hruškovou chuťou, oceňované i pre zdravotné účinky. 

  • Jesenné prázdniny - materská škola

    Z dôvodu nízkeho záujmu rodičov detí o prevádzku materskej školy počas JESENNÝCH PRÁZDNIN bude Materská škola pri ZŠ v Lazoch pod Makytou v dňoch 28. a 29. októbra 2021 (štvrtok a piatok) zatvorená - obe triedy. Výchovno-vzdelávací proces v materskej škole začne 02. novembra 2021 (utorok).

  • HOVORME O JEDLE Téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

    Pani Jeseň prišla k nám aj do našich záhrad v plnej svojej kráse, hýri farbami a aj tento rok nás obdarila pokladmi, ktoré nám vyrástli priamo pred očami. A tak sme sa rozhodli v rámci projektu  Hovorme o jedle zapojiť do súťaže, aby sme zistili, či aj naši najmenší kamaráti poznajú zeleninu a ovocie, ktoré im príroda v okolí ponúka. Ôsmaci si pripravili súťažné aktivity, s ktorými navštívili druháčikov na hodine prvouky.

    Deti si rozdelili do tímov a súťaž sa mohla začať! V prvej úlohe sa zapájali mozgové závity, pretože deti museli podľa obrázkov a hádaniek zistiť o akom druhu zeleniny alebo ovocia je reč. Potom prišli na rad chuťové bunky žiakov, lebo ochutnaním (so zaviazanými očami) mali zistiť, čo im starší žiaci ponúkli zjesť. A na záver sme vyskúšali ich rýchlosť a postreh. Zdolaním prekážkovej dráhy sa snažili naši druháci čo najrýchlejšie dopraviť orechy na lyžičke hladným veveričkám. Deti zvládli všetky úlohy na 1, boli ocenené medailami a sladkou odmenou, ktorá urobila bodku za príjemne stráveným Zdravým dňom! 😊

     

    Mgr. Jana Klinovská

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Lazy pod Makytou
    020 55 Lazy pod Makytou 148


    IČO : 36129771
    DIČ : 2021672642
  • Základná škola :
    042/4681949
    042/4681985
    0911 983 955
    Materská škola , Jedáleň :
    042/4681180


    Zriaďovateľ školy : Obec Lazy pod Makytou

    Starosta obce : Ing. Ján Mičega
    Adresa : Obec Lazy pod Makytou ,
    02055 Lazy pod Makytou 157
    IČO : 00317446
    Telefón : 042/4681932
    Fax : 042/4681932
    E - mail : obeclazypodmakytou@stonline.sk


Fotogaléria